niedziela, 1 stycznia 2017

Ciasto Frozen – Kraina Lodu

Ciasto Elsa i Anna
Ciasto Frozen - Kraina Lodu
Moje dziecko, zapytane niedawno dlaczego o wszystko pyta mamę, odpowiedziało "Bo mama jest moją ulubioną postacią z bajki" <3 Mama wcieliła się zatem w swoją rolę i do kompletu z tortem z Krainy Lodu przygotowała również bajkowe ciasto :)

Ciasto Frozen – Kraina Lodu to słodka śmietankowa kostka z kawałkami galaretki, na mocno-czekoladowym spodzie brownie. Galaretkowy wierzch w błękitnym kolorze spodoba się wszystkim małym wielbicielkom Elsy i Anny :)

Składniki na ciasto (foremka 26x21 cm):
  • 35 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 70 g gorzkiej czekolady (2/3 tabliczki)
Masło roztapiamy w niewielkim garnku, dodajemy do niego czekoladę połamaną w kostki i wszystko podgrzewamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zrobi się gęsta, dodajemy do niej przesianą mąkę dalej miksując. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem i jeszcze raz dobrze miksujemy.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wykładamy całą foremkę łącznie z brzegami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 8 minut. Studzimy na kratce i ściągamy papier.

Ciasto Elsa i Anna
Ciasto Frozen - Kraina Lodu
Warstwa śmietankowa:
  • 2 galaretki (niebieska i granatowa)
  • 1000 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej!)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 czubate łyżki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
Dwa płaskie naczynia wykładamy folią spożywczą razem z brzegami. Każdą z galaretek osobno mieszamy w 300 ml gorącej przegotowanej wody i wylewamy do przygotowanych naczyń. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, by się ścięły. Najlepiej zrobić to dzień przed składaniem ciasta.
Zastygnięte galaretki kroimy w kostkę.

Śmietana musi być w temperaturze pokojowej, inaczej po dodaniu żelatyny mogą zrobić się w niej grudki.
Mleko doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i po kilku minutach dodajemy do niego żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia i przestudzamy do temperatury pokojowej.
Śmietanę wlewamy do miski i miksujemy mikserem dodając stopniowo cukier puder. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań. Do śmietany cienkim strumieniem wlewamy mleko z żelatyną i miksujemy tylko na tyle, by składniki dobrze się zmieszały. Do masy dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Całość przekładamy na ciasto i wyrównujemy wierzch. Jeśli galaretki wystają ponad powierzchnię, nic nie szkodzi.

Wierzch:
  • 2 niebieskie galaretki
  • ewentualnie cukrowe płatki śniegu

Obie galaretki razem rozpuszczamy w 600 ml gorącej przegotowanej wody. Galaretki studzimy, a kiedy zaczną lekko tężeć, przekładamy na masę śmietanową. Na wierzchu możemy ułożyć cukrowe płatki śniegu. Odstawiamy do schłodzenia co najmniej na 4-5 godzin, a najlepiej na noc.

Ciasto Elsa i Anna
Ciasto Frozen - Kraina Lodu





http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/12/tort-kraina-lodu-frozen-pomys-na.html
Tort Kraina Lodu (Frozen)


21 komentarzy:

  1. Co za cudowna odpowiedź! Dla takich odpowiedzi warto piec takie ciasta.
    Wszystkiego Najlepszego w 2017 roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i wzajemnie, samych dobroci w Nowym Roku :) Rzeczywiście, nikt nie potrafi tak osłodzić życia, jak dzieci :)

      Usuń
  2. Cudnie wygląda. :-) Kolor obłędny - taki niebiański. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam "pan ochroniarz" ściągał mi te niebieskie galaretki z najwyższej półki :D

      Usuń
  3. A moją uwagę przykuł ten widelczyk, gdzie można takie cudeńka kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo, widelczyk słodki :) Lubię polskie tradycyjne sztućce, ale ten akurat jest z Chin (Aliexpress) ;)

      Usuń
    2. Jeśli potrzebne jakieś bardziej szczegółowe namiary, to proszę o wiadomość na maila trzecitalerz@gmail.com :)

      Usuń
  4. Gdzie kupić niebieskie galaretki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w Intermarche. Były niebieskie, niebieskie mleczne i szafirowe :)

      Usuń
    2. U mnie w mieście nie ma Intermarche :( może w Kauflandzie będą...

      Usuń
    3. U mnie nie ma Kauflandu, więc nie wiem, jak u nich z wyborem galaretek :)

      Usuń
  5. Przepięknie to wymyśliłaś :D Jesteśmy fankami Olafa także tylko bałwanka brakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. 1000gram śmietany kremówki ?? Tak dużo ?? Ile to szklanek wychodzi ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przelewałam, więc nie wiem. Kupuję w opakowaniach na których podana jest waga, np. 340g i zużywam niecałe 3.

      Usuń
  7. Córcia jak tylko je zobaczyła poprosiła o upieczenie �� Jest pyszne i pięknie wygląda ��

    OdpowiedzUsuń
  8. Stara prawda - najpierw jemy oczami 😁 kolory superowe 🤩🤩🤩🤩pozdrawiam serdecznie 💌

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.