środa, 19 kwietnia 2017

Sałatka śledziowa z czarną fasolą

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sałatka śledziowa z czarną fasolą

Kupiłam kiedyś z rozpędu śledzie myśląc o mojej ulubionej szubie ukraińskiej. Jednak postanowiłam, że tym razem zrobię sałatkę śledziową w jakiejś nowej odsłonie. I tak trafiłam na ten przepis. Marynowane śledzie, kiszone ogórki, ziemniaki, czarna fasola i cebula. Naprawdę udane połączenie. Polecam wielbicielom śledzi, ale także tym którzy doceniają drobną, jędrną czarną fasolę. Jest doskonała do tego typu dań.

Sałatka śledziowa z czarną fasolą
Składniki:
  • 3 średnie marynowane w occie śledzie
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 3 ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • ewentualnie sól
Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i studzimy.
Śledzie kroimy w grubą kostkę. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Fasolę odsączamy z zalewy.

Wszystkie składniki poza ziemniakami łączymy, dodajemy majonez z keczupem oraz pieprz. Mieszamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze raz lekko mieszamy. Ewentualnie doprawiamy lekko solą, choć może to być zbyteczne.

Sałatka śledziowa z czarną fasolą





4 komentarze:

  1. Bardzo lubię sałatki i czarną fasolę - dla mnie super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłoby się :) Nawet z tymi śledziami, za którymi aż tak nie przepadamy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie się prezentuje sałatka

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledzie za mną chodzą, ciekawa odsłona.

    OdpowiedzUsuń