KUCHNIA PODKARPACKA - alfabetyczny spis przepisów

Poniżej znajduje się alfabetyczny spis tych przepisów z mojego bloga, które pochodzą z kuchni podkarpackiej.

Jeśli macie ochotę poczytać co nieco o tej kuchni, zapraszam TUTAJ

A

Amoniaczki z Niwisk

Amoniaczki z boru



B

Baba ziemniaczana radrużanka

Babka cud

Babka drożdżowa dukielska

Babka drożdżowa tradycyjna

Babka łaciata

Babka piaskowa Rudnicka

Babka śmietankowa

Baranina w warzywach

Barszcz biały na ogórczance

Barszcz biały wigilijny

Barszcz buraczany z bobem





Barszcz grzybowy z Cmolasu

Barszcz ogórkowy z bobem



Barszcz zwany też boszczem lub boscem

Barszcz wołyński


Bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera

Bieszczadzkie racuchy z dyni



















Buraczki z chrzanem czyli ćwikła


C



Cebulowa gradka

Chleb wiejski na drożdżach
Ciastka jeżyki






Ciastka orzechowe z Kołaczyc






Ciasto ze śliwkami


Czarny makowiec












K

Kaczka nadziewana po chłopsku

Kakaowiec zawijany







Kapusta lasowiacka z zasypką

Kapusta na żeberkach














http://trzecitalerz.blogspot.com/p/blog-page.html




















Kokietki





Kotlety z kapusty



































L


Lasowiackie kacapoły z serem

Lasowiackie kapuśniaczki

Leniwe pierogi


























































Placek z gotowanym serem i jabłkami



Placek z rabarbarem i kruszonką












   







Wykwintna zupa z soczewicy


Z

Zacna zupa wiejska


Zajączki w sosie z pomidorów

































Zupa po lasowiacku


Zupa rumforska

Zupa ruska

Zupa rybna wigilijna

Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem

















23 komentarze:

  1. witaj dopiero mam początki blogowania i chciałam cię zapytać bo masz bardzo fajnie zaprojektowane menu spis potraw gdzie trzeba wejść na blogu żeby sobie to tak fajnie zrobić pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Tereso :) Ja mam bloga na bloggerze (blogspot.com), a Ty na jakiejś innej platformie, więc Ci nie pomogę, bo nie wiem, czy szablon, który wybrałaś, ma takie opcje. Mój ma opcję dodawania stron, czyli tych zakładek na górze, ale zawartość robię sama, tzn. dodaję "ręcznie" każdy nowy przepis. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witaj :) Dziś "trafiłam" na Twojego bloga i muszę przyznać, że to najlepsza rzecz jaka mi się dziś zdarzyła :) Nie jestem "boginią" gotowania, a tu mam wszystko jak na tacy, jasno, przejrzyście i bardzo czytelnie. Prowadzisz za rączkę jak małego dzieciaka :) Zaraz będę robić kapuśniaczki i pierogi srokate na obiadek (tu kapusta i tu kapusta ale nie szkodzi - kochamy kapustę). Dziękuję, że jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bardzo dziękuję za te miłe słowa. Cieszą mnie i motywują :) Mam nadzieję, że dania smakowały i zagościsz tu na dłużej :)

      Usuń
  3. Bardzo mnie cieszy że przypomina pani regionalne przepisy, smaki mojego dzieciństwa. Jeszcze bardziej, że podaje Pani autorów tych przepisów i region pochodzenia. Czy można podsyłać do Pani tradycyjne przepisy z Podkarpacia do wypróbowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, chętnie poznam nowe regionalne specjały. Mój adres trzecitalerz@gmail.com Zapraszam :) (P.S. Bądźmy na "ty" ;))

      Usuń
  4. Świetne przepisy Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super blog, piękne zdjęcia no i te potrawy... Super. Fajnie poznać różne potrawy z Podkarpacia, bo już tu mieszkam 15 lat i ciągle poznaje nowe dania o których w Małopolsce nie słyszałam. Niby nie daleko, a tyle ciekawych dań.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabrakło mi tu Banianki, którą gotowała nam Babcia z Piątkowy (obok Harty) na śniadanie. Zupa mleczna z dynią i lanym ciastem gorąco POLECAM 😊! A przepisy SUPER 😍!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowałam kiedyś baniankę, ale dla Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej, do ich wirtualnej książki. Ale rzeczywiście muszę pomyśleć o tym :) Dziękuję za odwiedziny i wpis :)

      Usuń
  7. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Trafiłam na blog przypadkiem i przeleciało mi przed oczami dzieciństwo i młodość,dziadkowie i rodzice. Czasy kiedy byłam najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że blog przywołuje takie ciepłe wspomnienia. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Dzięki za przepisy ! Dzięki za wspomnienia - moi Dziadkowie pochodzili z tamtych stron, moja Mama z pogranicza z - obecnie - Ukrainą. Przepisy nie są mi całkowicie nieznane, ale wiele na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię fakt, że ten blog poprzez jedzenie przywraca wspomnienia o bliskich osobach. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Blog odnaleziony zupełnie przypadkowo gdy szukałam przepisu na sałatkę z dodatkiem marynowanych grzybów. Odnalazłam szukany temat i przy okazji wieeeeeeeeele innych inspiracji, które wertuję już trzecią godzinę i niebawem, sukcesywnie będę włączać do mojej kuchni. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Korzystam z przepisów swoich babć z Wielkopolski ,Kujaw,oraz znajomych ,
    stare ,sprawdzone przepisy.
    Na ten blog trafiłam przypadkowo,szczerze gratuluję.
    Kolejny raz, piekę ciasto Orzechowe,no rewelacja!!!!!!!!
    Cała rodzina się zajada.
    A Orzechy Włoskie mamy z ogrodu
    Owszem sporo masła ,lecz kawałek do kawy ,mniam.
    Za kilka dni będę robić kotlety z ziemniaków i twarogu,
    oraz Gały Ziemniaczane.
    dziekuje ,za te stronę .
    Serdecznie pozdrawiam
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, bardzo się cieszę, że podkarpackie przepisy też do Ciebie przemawiają :) Smacznego :)

      Usuń
  12. Rewelacja!!!!!!! Dobra, wspaniała robota!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Do podkarpackiej kuchni należy także kartoflak "pieróg z krup", wypiek regionalny dla Jarosławia, mało znany nawet w innych cześciach Podkarpacia.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.